Omgeving


Achouffe en omgeving

 

Maison 25 is vlakbij het pittoreske Ardeense dorpje «Achouffe» gelegen. Het biedt u totale rust en gegarandeerde ontspanning in de volle natuur. Achouffe is diep verscholen in de «Vallei der Feeën» waar de mensen nog steeds geloven dat in de bossen een vrolijke bende kabouters rondloopt… 


Houffalize

 

Houffalize en Bovigny bieden niet alleen rust, ontspanning, aangename wandel- en fietspaden en zorgvuldig uitgestippelde parcours voor mountainbike, zij vormen ook een ideale uitvalsbasis naar de pittoreske omgeving van de hoge Ardennen en naar tal van andere bezienswaardigheden. 


La Roche-en-Ardenne

 

La Roche-en-Ardenne is een stad aan de oever van de Ourthe in de Belgische provincie Luxemburg. De plaats trekt in het zomerseizoen veel toeristen. Er zijn veel mogelijkheden om te sporten: mountainbiken, kanovaren over de Ourthe en parapente. Het ligt in een bosrijke omgeving.

Het kasteel van La Roche-en-Ardenne ligt er boven de stad in de bocht van de Ourthe.

Iedere zomeravond is er een voorstelling waarin het spook Berthe met een bel op het middeleeuwse kasteel verschijnt, een lokale legende.


Bastogne

 

Wie geschiedenis wil snuiven kan dit vinden in het zuidelijker gelegen Bastenaken / Bastogne, waar Amerikanen en Duitsers een slag leverden in de Tweede Wereldoorlog. Bezoek de oorlogstentoonstelling in het Bastogne Historical Center op de Mardassonheuvel en het Mémorial du Mardasson, met een prachtig vergezicht over het gebied. In de regio tussen La Roche en Bastogne vind je tal van mooie landelijke wegen en idyllische Ardeense dorpjes. Bezoek de kasteelruïne van La Roche, de brouwerij van La Chouffe in Achouffe of Saint-Hubert, dat bekend staat om de jacht.


Natuur

 

Het Natuurpark van de Twee Ourthes maakt integraal deel uit van het schistmassief en is gelegen op de oudste rotsen in België. Het park bevindt zich in het noordoostelijke gedeelte van de provincie Luxemburg, langs de Belgisch-Luxemburgse grens. Met zijn oppervlakte van 76.000 hectaren bedekt het de steile hellingen van de Ourthevallei.

De Oostelijke Ourthe ontspringt nabij het gelijknamige dorp in de gemeente Gouvy, waarna de rivier het platteland doorkruist en naar het dorpje Houffalize stroomt. De Westelijke Ourthe stroomt aan een snel tempo door de gemeente Sainte-Ode, passeert tussen Tenneville en Bertogne en vloeit uiteindelijk dicht bij Le Hérou samen met de andere tak van de Ourthe.

De twee rivieren die samenkomen in de Ourthe vloeien verder in de richting van de mooie stad La Roche-en-Ardenne en tekenen het landschap met vele meanders die omzoomd zijn door steile beboste hellingen waaruit indrukwekkende rotspartijen oprijzen.

In het noorden en in het westen vindt u op ongeveer 600 meter hoogte hoogvlaktes die bedekt zijn met heidevelden en venen. Dit zijn levende relikwieën uit de laatste ijstijden die doen denken aan landschappen uit Scandinavische landen : een koud klimaat, venen, beekjes met zuur water, zeer vochtige en biologisch zeer interessante natuurlijke milieus.

Uitgestrekte graasweiden en diepe loof- en naaldbossen steken uit boven de gemeenten Tenneville en Gouvy. Aan de rand van de bergkammen of in de diepe dalen bevinden er zich talrijke dorpen waar nog steeds een mooi architecturaal patrimonium verborgen ligt.  De herwaardering van deze prachtige streek laat bezoekers van overal toe te genieten van een prachtige natuur en een uniek erfgoed… U vindt er rust, krijgt er een warme welkom, proeft er heerlijke lokale producten en krijgt er de kans om natuurpaden te bewandelen in het bos, langs de waterkant of in de heuvels waar u uitgestrekte landschappen te zien krijgt.

Bij lentenevel, het kleurrijke licht van een zonsondergang of de helderheid van een winderige dag… Het maakt niet uit in welk seizoen u komt, u ontdekt hier na elke bocht van de weg prachtige vergezichten !

Het Natuurpark van de Twee Ourthes strekt zich uit over zes gemeenten (Bertogne, Gouvy, Houffalize, Sainte-Ode, La Roche-en-Ardenne en Tenneville) en telt ongeveer 22.000 bewoners. Het park werd opgericht bij het besluit van de Waalse Regering van 12 juli 2001.

Parc Naturel des Deux Ourthes
Rue de La Roche, 8
6660 – Houffalize
Tél. +32(0)61/21.04.00
info@pndo.be – www.pndo.be


Beverdammen

 

Dat de bever het in de Ardense wateren naar zijn zin heeft, daar is geen twijfel over mogelijk. Een bever maakt weinig geluid. Alleen als er gevaar dreigt, zal hij proberen om klappend met zijn staart op het water de vijand weg te jagen. En zien zal je hem ook niet snel. De bever is een dagdier en trekt er in rustige gebieden vooral  ’s morgens op uit. In gebieden waar het drukker is, zal hij eerder  ’s avonds of ’s nachts op pad gaan. Een bever spotten is weggelegd voor mensen met veel geduld. Maar als de bever zich ergens in een valleitje heeft gesetteld, dan is dat ook meteen duidelijk: knaagsporen, omgevallen bomen, dammenburchten van opgestapelde takken, glijsporen op de oevers,… Bevers zijn ongelofelijk harde werkers en transformeren in no-time een stromend beekje in een voor hen ideaal leefgebied van dammen en stilstaande poelen.

Met zijn sterke en vlijmscherpe voortanden knaagt de bever met gemak een boom om. Dit doet hij in eerste instantie om ervan te eten. Een bever eet (en velen van ons vergissen zich hierin) géén vis, maar alleen plantaardig materiaal. Van de boom eet hij alleen de blaadjes, de takjes en de bast. Het pure hout dat overblijft, gebruikt hij om er dammen en burchten van te bouwen.

Dammen bouwt hij om te zorgen dat het waterpeil van zijn leefomgeving hoog genoeg staat. Zo zorgt hij ervoor dat de ingang van zijn hol, de burcht (of in diepere rivieren gewoon een gat in de oever) altijd onder water staat, zodat er geen vijanden binnen kunnen komen. Zijn hol zelf ligt echter lekker droog. De dammen kunnen enorm groot zijn en zijn, uiteraard ook door de bever zelf, met leem van de beek- of de rivierbodem waterdicht gemaakt. Achter de dam is er een mooie poel van stilstaand water ontstaan, een fantastisch leefgebied voor allerlei soorten moerasplanten, insecten, libellen, amfibieën en vissen. Het werk van de bever is dus zeer gunstig voor de biodiversiteit, want zelfs de zwarte ooievaar die van het rijke aanbod aan amfibieën geniet, voelt zich sinds enige tijd opnieuw thuis in de Ardennen.


Water

 

De wilde rivieren van Belgisch Luxemburg in het hart van de Ardennen België inspireren, zuiveren, verfrissen en ontspannen. Vaar mee en droom weg op het kabbelende water van onze betoverende rivieren.

Het waterbekken van de Ourthe strekt zich uit tot aan de Hoge Venen. De rivier heeft als speciale eigenschap dat ze ontspringt op twee verschillende plaatsen. De twee riviertakken komen bijeen in Engreux. Ze stroomt door een groot gedeelte van de Ardennen waar verschillende zijrivieren zich bij haar voegen waaronder de Aisne in Bomal, waar de rivier ook de provincie Luxemburg verlaat. Ze neemt in omvang toe met het water van de Néblon in Hamoir, de Amblève in Comblain en de Vesdre in Chênée.

De vallei van de Ourthe doorkruist verschillende soorten rotsgebieden. Ze is smal wanneer de rivier door de kalksteen van de Calestienne loopt en er grotten uitslijt, maar ze is breed en ruim wanneer ze de veel zachtere leisteenrotsen streelt.


Welke dieren kunt u spotten in de Ardennen?

 

Ga op safari in eigen land! Er zijn zoveel prachtige dieren te zien, sommige dagelijks andere zelden, maar ze zijn er wel.
Hieronder een kleine greep van de mooie dieren in de Ardennen.

  • herten
  • reeën
  • dassen
  • wilde zwijnen
  • Aziatische lynx
  • wasberen
  • bevers
  • vossen
  • wilde katten
  • fazanten
  • hermelijnen
  • wezels
  • bunzingen
  • nertsen
  • steenmarters
  • egels
  • eekhoorns
  • hazelwormen
  • hoornaar
  • salamanders
  • hagedissen
  • hazen
  • konijnen
  • adders
  • ringslangen
  • diversen uilen, rasuil, oehoe, kerkuil, steenuil, ruig poot uil, velduil
    • diversen valken, slechtvalk, boomvalk, torenvalk, smelleken, wespendief, zwarte wouw, visarend, rode wouw, grauwe kiekendief.


Powered By WordPress | Hotel Vivanta